Home


Analyse van Nierstenen - Onze Diensten


Ons bedrijf biedt u zeer nauwkeurige analyses aan om de samenstelling van niersteenstenen te kunnen bepalen. Wij voeren deze analyses uit met behulp van X-Ray Powder Diffraction (XRPD) in een GMP-gecertificeerd laboratorium dat specifiek is toegewijd aan dit soort metingen.

Vergeleken met andere methoden die gebruikt worden voor de identificatie van nierstenen, zoals infrarood of UV/VIS-spectroscopie, is de XRPD-methode nauwkeuriger en selectiever voor het identificeren van de kristal fasen in een niersteen monster. Om deze reden wordt het ook wel de "gouden standaard" van niersteenanalyse genoemd. De combinatie van onze jarenlange ervaring en onze ultramoderne apparatuur garandeert u de beste service en de meest nauwkeurige resultaten.

  • Zeer nauwkeurige resultaten door het gebruik van röntgendiffractie
  • cGMP geaccrediteerd laboratorium
  • Omlooptijd van 1-3 dagen
  • Flexibele dienstlevering
  • Lage prijs

Momenteel bieden we onze diensten alleen aan medische professionals aan. Samenwerkingen voor wetenschappelijk onderzoek en non-triviale verzoeken staan wij altijd voor open.


Waarom is het Testen van Nierstenen Belangerijk?


Ongeveer 10% van de bevolking lijdt op een gegeven moment in hun leven aan nierstenen (urolithiasis). Deze nierstenen hopen zich op in de nieren en zorgen voor verschillende symptomen, zoals bloedingen en pijn.

Omdat er veel oorzaken zijn voor nierstenen, variëren de nierstenen zelf vaak sterk in de samenstelling en de structuur. Om deze reden is kan een analyse van de samenstelling van een niersteen belangrijke inzichten geven in de oorzaak van de steenvorming en kan het artsen helpen een passende behandeling te kiezen. Of het nou een metabole stoornis is, een infecte, of een ophoping van geneesmiddelen, de morfologie en de samenstelling van een niersteen kunnen bepalend zijn bij het stellen van een diagnose.


Nierstenen verschillen vaak in hun morfologie en chemische samenstelling (onderstaand figuur) en vormen vaak aggregaten die meer dan één soort kristal bevatten. Hoewel de morfologie van een niersteen vaak met het oog bepaald kan worden, moet de chemische samenstelling met analytische methoden bepaald worden.

Testen van een Niersteen


De analyse is destructief, wat betekent dat wij de steen tot poeder malen bij het voorbereiden van een monster. We kunnen op uw verzoek foto's van de niersteen maken. Voor het opsturen dient de steen schoon en gedroogd in een gesloten container te worden geplaatst. Bij voorkeur de steen in een luchtkussenenvelop of op een andere veilige manier te verzenden.

Het niersteenmonster wordt na de meting opgeslagen in ons archief en de resultaten worden digitaal naar u verzonden in de vorm van een analysecertificaat (COA).Voor meer informatie of om een analyse aan te vragen kunt u mailen naar info@kidneystonetest.eu


Postadres: Dannalab B.V. - Wethouderbeverstraat 185, 7543BK, Enschede, Nederland
Telefoon: +31 641434983, +31 646302635


Handige referenties:

Cloutier, J., Villa, L., Traxer, O. et al. Kidney stone analysis: Give me your stone, I will tell you who you are!. World J Urol 33:157-169 (2015) doi.org/10.1007/s00345-014-1444-9